Followers

sekeping hati.....

Bagaimana keadaan kita hari ini? Setelah lama mrenung..makin trasa lgkah kita masih jauh.baru sdikit yg telah kita buat utk bntu islam..hari2 dgn maksiat.mata mliar kiri kanan atas bwh.nasib baik mata hny dicipta pd bhgian depan. Byk juga hikmahnya. Maha Suci Allah. Dh la mata yg kecik tu pun dh xtjaga,hati pula yg merapu ntah hape2. Kalo nk dibedah dada ni, entah byk mna sudah titik hitam yg kian mlegamkn hatinya. Kalo dulu, nabi kita dibedah oleh malaikat utk dibasuh hati apa la yg kita paham dgn kisah ini. Seorg yg tidak bdosa pun Allah masih mnyuruh malaikat utk mbersihkan hati Nabi. Juz nk tunjukkan bhw betapa pntingnya kbersihn hati ini. Walau hanya sedikit titik hitam, sudah ckup mlemahkn jiwa dan amalan. Benarlah sabda nabi yg mngatakn satiap kali kita buat kesalahan@fasad, maka akan btapaklah 1 titik hitam di hati kita. Ayuh shbt2, dh brapa byk maksiat yg dh kita buat, sedar@tak sedar, dlm berbelas thn sudah kita bernafas. Tkadang kita sdiri pun xsedar knp kdg2 solat kita xkhusyuk.. itu bru solat, mana lg ibdat yg lain. Selamat ke smpai mhadap Tuhan setelah melalui lapisan langit yg ditapis oleh malaikat yg semuanya dasyat-dasyat?? Subhanallah. Alangkah ruginya kita kalau amalan yg btahun2 kita laksanakan, tp hanya sedikit yg sampai diterima Tuhan. Sia2 mbazir masa dan usia hanya kerana sekeping hati.

Sekali merenung, patut la dlm Al-Quran Allah mengibaratkan manusia yg gagal mguna hati dgn baik digandingkan seperti binatang ternakan, bahkan lebih sesat lg. Rupa2 inilah kesannya jika ada hati tapi xpandai menilai. Hati btambah kotor, jiwa btambah gersang, ilmu semakin bkurang, ibadat hancur bkecaran,iman tunggang langgang akhir skali neraka mnunggu di depan..teruknya kalo itu adalah kita..na’uzubillahi min zalik.. btapa besarnya nilai hati,nilai yg mengalahkn emas bahkan dunia seisi.. bahkn inilah kerajaan yg terbesar Allah kurniakn utk manusia, yg mraja dlm diri, jika baik hati maka baiklah jasad seluruhnya. Jika rosak hati, maka rosaklah jasad seluruhnya. Benarlah kata2 nabi itu...tkadang mjadi kesah apabila hati mjadi kotor, maksiat seolah2 mjadi ibadah, kburukn mjadi kbaikn. Smuanya kerana buta hati yg gelap diselaputi titik yg legap..semoga nilai hati kita masih tjaga. Memang inilah kita, tak lari dari maksiat. Kerna sabda nabi “setiap anak adam itu membuat salah dan sebaik2 yg mbuat salah itu adalah mereka yg bertaubat”. Moga taubat kita berjaya menjadi pembersih jiwa.Walau di mana kita berada kerna iman itu bkn sekadar di mata. Melihat bala baru insaf terasa. Sama2lah kita mbersihkn hati ini agar ‘pemandu’ kita ini tidak kabur mnuju destinasi syurga.

Renungan sabda Baginda: “sesungguhnya dlm jasad kita tdapat seketul daging, apabila ianya baik, maka baiklah jasad seluruhnya. Apabila ianya rosak, maka rosaklah jasad seluruhnya. Ketahuilah ianya adalah HATI”


Highly Precious


Hati satu permata,
Pberian Tuhan buat manusia,
Tak dapat dilihat dengan mata
Tapi boleh dirasa dengan jiwa
Kerana tlalu tinggi nilainya
Bg mereka yg bjaya mjaga
Dari maksiat tipuan dunia
Musuh hati yg mnyebabkan leka
Akhirnya buta dr mlihat syurga
Sedangkan Tuhan sudah mperingatkan kita
Yg buta itu bukanlah mata
Tetapi hati yg tletak di dada
Tlalailah ia akan Pencipta
Termusnahlah smua amal mulia
Akhirnya yg rugi bknnya sesiapa
Tak lain tak bukan tuan empunya juga
Jadi, wahai sahabat yg mulia
ku seru DIRIKU dan entum semua
Jomlah kita islahkan ia
Dari dosa yg sgt merbahaya
Moga kita selamat di dunia
Di akhirat sana syurga ganjarannya
Yang kekal tiada phujungnya
Bukan seperti dunia yg sementara
Janji Tuhan untuk hambanya
sangat benar dan tiada dusta
Milik buat semua
Syaratnya mesti btaqwa
Semoga itu akan mjadi milik kita
Apabila dijemput hidup di sana
Berlindunglah kita dari neraka
Hanya syurga pilihan bsama....amin.

Muhammad Anas bin Kamarudin  – (January 19, 2009 at 9:20 AM)  

hati... people always taking it for granted...

thanks for the post... just what i needed...

Post a Comment

Semarak Perjuangan...

PERUBATAN Caw. Iskandariah

PERUBATAN Caw. Iskandariah
Laman Rasmi PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Forum Perbincangan PCI

Forum Perbincangan PCI
Forum Perbincangan PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Keluarga Penuntut Terengganu

Keluarga Penuntut Terengganu
Laman Rasmi Keluarga Penuntut-Penuntut Terengganu Mesir (KPT)

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP