Followers

Sehingga Hari Ini

Blog ini terbiar lagi. Jutaan kemaafan dipinta daripada tetamu-tetamu yang bertandang kerana tidak mampu menghidangkan saudara dengan jamuan-jamuan yang baru lagi segar. Saya juga bertambah gusar apabila gagal menghidupkan blog ini dengan kadar yang sepatutnya bahkan tidak juga meletakkan blog ini dalam keadaan yang sentiasa terisi.


Saya gagal lagi apabila membiarkan post saya yang berkenaan dengan ketamadunan islam tidak mampu disambungkan. Bahkan sebenarnya saya berhasrat untuk memanjangkan lagi post berkenaan. Topik yang berkaitan dengan ketamadunan islam ini sebenarnya bagus untuk dipanjangkan dan dihurai dengan lebih jelas. Suka saya untuk bercakap tentang tamadun memandangkan tamadun kita hari ini jauh telah hancur jika dibandingkan dengan kegemilangan tamudan agama kita pada suatu masa dahulu. Maka amat rugilah jika kita sedikitpun tidak mengambil pengajaran daripada apa yang telah tercatat dalam sejarah islam sebagai batu asas untuk kita membina kembali ketamadunan yang kian roboh.Saya sedih apabila kadang-kadang melihat remaja hari ini jauh terpinggir bahkan ramai juga yang sendiri meminggirkan diri daripada lunas-lunas islam yang sepatutnya ditepati untuk kemaslahatan agama bahkan diri sendiri juga. Tetapi sebaliknya kehidupan kita hari ini seolah-olah membuktikan lagi betapa mundurnya tamadun kita, hilang kematangan diri yang akhirnya tersungkur akibat terlalu terpengaruh dengan anasir-anasir yang 'membunuh jiwa sendiri'.

Walaubagaimanapun, topik ini banyak mendatangkan manfaat kepada kita terutamanya kepada diri saya sendiri untuk mengkaji dengan lebih mendalam tentang tamadun dan perkembangan agama kita dari dahulu hinggalah sekarang. Adakah graf kemajuan ummat islam menunjukkan kesimpulan yang positif? Ataupun negatif? Ataupun sekata tanpa perubahan? Jawapannya perlu dicari. Semoga kita sedar sejauh mana kehebatan kita pada hari ini yang sering kita banggakan. Jangan kita selesa pada kehebatan yang hanya terbina di atas angin tanpa berpijak pada realiti.

Post a Comment

Semarak Perjuangan...

PERUBATAN Caw. Iskandariah

PERUBATAN Caw. Iskandariah
Laman Rasmi PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Forum Perbincangan PCI

Forum Perbincangan PCI
Forum Perbincangan PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Keluarga Penuntut Terengganu

Keluarga Penuntut Terengganu
Laman Rasmi Keluarga Penuntut-Penuntut Terengganu Mesir (KPT)

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP