Followers

Sebelum Jiwa Kembali Kontang...

Sedar tidak sedar, sudah 3 bulan membiarkan ruangan blog ini terbiar tidak di'update'. Pelbagai persoalan kenapa dibiarkan kosong begitu lama..?? adakah kerana terlalu sibuk? atau tiada isi untuk dikongsi? atau sudah jemu dengan menulis? terlalu banyak andaian tetapi apa jua pun alasan, saya kembali terfikir,sekali kita turun ke medan perang, tiada lagi jalan pulang selagi tidak bergelar pemenang dan selagi musuh tidak ditawan.

Post terakhir saya bertarikh 15 Julai. Satu jangka masa yang amat panjang membiarkan blog ini menjadi usang. Selama itu jugalah saya ketinggalan dalam mengikuti arus penulisan para bloggers dan sahabat-sahabat handal. Percutian yang bermula sebaik sahaja selesai peperiksaan semester 2 yang lepas seolah-olah membuka peluang keemasan untuk saya manfaatkan status sebagai seorang musafir ilmu di bumi anbiya’ ini. Kesibukan itu meninggalkan kesan negatif kepada pengurusan masa saya untuk berhadapan dengan ruangan blog yang kosong ini.


Seperti biasa, setiap kali cuti bertandang, Kaherah mesti menjadi destinasi utama saya. Sejak dari itu, musafir saya berganda sehinggalah kembali merehatkan diri di tanah air sendiri. Malang yang tidak disangka, sambungan internet di rumah saya pula menjadi ujian untuk saya terus mendekatkan diri dengan ruangan peribadi ini.


Walaubagaimanapun, perjalanan kita masih jauh. Perjuangan kita tiada penghujung selagi islam tidak dijunjung. Minda-minda muda seperti kita perlu diasah lagi dan lagi supaya karat tidak berhabitat seperti kekalnya ia pada besi-besi. Ia perlu diasuh supaya hati tidak gelap dengan noda dan dusta dunia.


Saya bertambah kagum apabila sekilas membaca ruangan blog sahabat-sahabat yang turut sama berjuang di alam maya ini. Isi-isi yang begitu teruja untuk dibaca,bahkan muntahan ilmu itu seolah-olah tidak mahu berhenti selagi jari jemari mereka tercas dengan energy­ yang digenerate dalam proses metabolism badan sendiri. Begitu kagum hendaknya melihat golongan yang bingkas berhujah ini. Cita-cita saya supaya turut sama menyumbang idea untuk menjadi professional seperti mereka dalam menutur kalam-kalam dakwah.Apa yang lebih mengagumkan saya ialah apabila membuka ruangan blog junior-junior yang penuh dengan kalimah-kalimah dakwah, yang mampu mengetuk hati bukan sahaja yang sebaya dengan mereka bahkan yang lebih berumur daripada mereka. Begitu cepat generasi yang cintakan ilmu ini bangkit. Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat dan redha Yang Maha Esa untuk terus thabat dalam perjalanan ini.Kekuatan ummah ini bukan sahaja bertapak pada ilmu semata-mata, tetapi ia akan menjadi lebih sempurna apabila dipakejkan lengkap dengan amalan dan praktikal. Begitu yang disebut-sebut oleh ulama’ supaya kita tidak hanya leka mencari ilmu sehingga lupa untuk diaplikasikan ke dalam kehidupan ini supaya lebih terbukti kefaqihannya.“Dalamilah ilmu sebelum kamu memimpin”Begitulah kata-kata yang pernah terbit dari bibir seorang khalifah besar islam, seorang daripada khalifah ar-rasyidin, Saidina Umar al-Khattab RA. Kepemimpinan beliau terbukti hebat dan tidak boleh disangkal walaupun beliau sendiri pernah menentang kepimpinan Rasulullah sebelum keislamannya. Begitulah kesucian jiwanya selepas dibersihkan sehingga bergelar amirul-mukminin.Orang berilmu menurut nabi ibarat sinar rembulan,yang mampu mencerahkan malam yang gelap, menunjuk jalan bagi yang sesat dan menyinarkan suasana yang kelam menjadi indah. Lantaran itu, baginda menyatakan dalam sabdanya bahawa menuntut ilmu merupakan amalan yang paling baik dan sangat-sangat dituntut. Tidak boleh disangkal lagi, Imam as-Syafie juga berani menyatakan menuntut ilmu sesaat lebih baik daripada solat sunat 2 rakaat.Kisah-kisah ulama sang pecinta ilmu sangat banyak meninggalkan pengajaran untuk ummat akhir zaman ini. Ketekunan mereka tiada tandingan. Di mana ada perigi, di situlah yang pasti mereka kali. Tidak dikisah lagi jaraknya bahkan Imam Ahmad pernah mengembara sejauh beratus-ratus batu sehingga mengambil masa selama berhari-hari demi mendapatkan hanya sebuah hadis yang sampai sanadnya kepada Rasulullah.Begitu indah perjuangan mereka. Perjuangan seorang ulama dulu jauh lebih hebat berbanding perjuangan seribu kita hari ini. Halakanlah pandangan kepada diri kita sendiri, bukan pada orang lain. Sudah layakkah kita untuk mewarisi perjuangan mereka pada hari ini? Rantai-rantai perjuangan tetap perlu disambung walau payah mana sekalipun kita diuji.
::takkan kutewas melawan nafsu, takkan kurebah melangkah maju, takkan ku tersungkur sebelum ajal menjemput, takkan ku mengalah selagi bau syurga belum kuhidu. itulah harapan perjuangan hidupku::

muzammir muhammad  – (October 19, 2009 at 4:26 AM)  

salam, miss ur words very much .. good to have this entry.. keep it up!!

Rabiatul Adawiah A. Basir  – (October 20, 2009 at 4:30 PM)  

Salam ziarah Faez!

lame xdengar cite...
truskan menulis~(^_^)

Post a Comment

Semarak Perjuangan...

PERUBATAN Caw. Iskandariah

PERUBATAN Caw. Iskandariah
Laman Rasmi PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Forum Perbincangan PCI

Forum Perbincangan PCI
Forum Perbincangan PERUBATAN Cawangan Iskandariah

Keluarga Penuntut Terengganu

Keluarga Penuntut Terengganu
Laman Rasmi Keluarga Penuntut-Penuntut Terengganu Mesir (KPT)

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP